Καλοκαιρινές συνταγές: Εύκολες και δροσερές

Καλοκαιρινές συνταγές! Ψάχνεις να βρεις κάτι δροσερό, χορταστικό και με λίγες θερμίδες; Νομίζουμε ότι εχουμε να σας προτείνουμε κάτι! Όρεξη για μαγείρεμα και καλή παρέα για μοίρασμα την γευστικής εμπειρίας!

Και αν είστε από αυτούς που παραμένουν φύλακες της πόλης τους, της γειτονιάς ή της πολυκατοικίας, μαγειρέψτε και βγείτε στο μπαλκόνι, στην ταράτσα ή στην αυλή και απολαύστε τις καλοκαιρινές μας συνταγές με λίγη μπύρα ή παγωμένο άσπρο κρασί!

Σκεφτείτε ότι οι άλλοι οι "ταλαίπωροι" μπορεί να τρώνε στα νησιά που βουλιάζουν από κόσμο, με πολύ δυσκολία και ότι τους σερβίρουν!

Απολαύστε τις!

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
• 2 Μελιτζάνες
• 3 Κολοκυθάκια
• 1 κιλό ώριμες φρέσκιες Ντομάτες
• 3 κουταλιές παρθένο Ελαιόλαδο
• 300 γρ. (με χαμηλά λιπαρά) Τυριά
• 1 ματσάκι Βασιλικός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύντε τις μελιτζάνες, καθαρίστε τες και κόψτε τες σε μακρόστενες φέτες. Βάλτε τες σε αλατόνερο, που θα το αλλάξετε δυο-τρεις φορές για να ξεπικρίσουν. Πλύντε και καθαρίστε τα κολοκυθάκια και κόψτε τα και αυτά σε μακρόστενες φέτες. Πλύντε τις ντομάτες και κόψτε τες σε ροδέλες.

Στραγγίξτε τις μελιτζάνες και τοποθετήστε τες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, εναλλάξ με τα κολοκυθάκια. Βάλτε από πάνω τις ροδέλες ντομάτας. Αλατοπιπερώστε και πασπαλίστε με το τυρί, που θα το έχετε τρίψει. Ρίξτε το βασιλικό ψιλοκομμένο.

Καλύψτε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και βάλτε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 25 λεπτά. Λίγο πριν απο το τέλος βγάλτε το αλουμινόχαρτο και γκρατινάρετε τα λαχανικά.

ΓΑΡΙΔΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
• 1 κιλό γαρίδες
• μερικά μαρουλόφυλλα (για το σερβίρισμα)
• 250 ml μαγιονέζα ή salad sauce
• 2 κουταλιές κέτσαπ
• 2 σταγόνες ταμπάσκο
• 1 κουταλιά σάλτσα worcestershire
• αλάτι
• πιπέρι, άσπρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζετε τις γαρίδες 4'-5' ή τις γάμπαρες 7'-8' και τις στραγγίζετε καλά. Τις αφήνετε να κρυώσουν για λίγο και αφαιρείτε τα όστρακά τους. Αφαιρείτε κατόπιν το μαύρο λεπτό εντεράκι από τη ράχη τους και τις αφήνετε στην άκρη.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ως εξής: Σε μπολ ρίχνετε τη μαγιονέζα ή τη salad sauce και προσθέτετε το κονιάκ, την κέτσαπ, το ταμπάσκο, τη γούστερ σος, το αλάτι και το άσπρο πιπέρι και χτυπάτε το μείγμα με πιρούνι, μέχρις οτου τα υλικά ομογενοποιηθούν.

Στρώνετε σε γυάλινη σαλατιέρα μερικά μαρουλόφυλλα ή φύλλα σαλάτας φριζέ και από πάνω βάζετε τις γαρίδες. Περιχύνετε με τη σάλτσα, που φτιάξατε, και, αν θέλετε, ανακατεύετε. Στη συνέχεια γαρνίρετε με φέτες λεμονιού, ντομάτας, ροδέλες από αγγούρι ή ραπανάκια και σερβίρετε ως ορεκτικό ή ελαφρύ κύριο πιάτο.

Πηγή: madata.gr