Το γάλα δεν είναι η μόνη πηγή ασβεστίου. Δες τις σημαντικότερες!
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο, όπως ήδη θα γνωρίζεις, για την υγιή ανάπτυξη των οστών, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρόλα αυτά, εάν δεν σ' αρέσει η γεύση τους ή έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, υπάρχουν και άλλες φυσικές πηγές ασβεστίου, προκειμένου να εξασφαλίσεις την απαραίτητη ποσότητα που χρειάζεται το σώμα σου.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες;
1. Τα αμύγδαλα έχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, τα 3 βασικά μέταλλα για γερά κόκκαλα.
2. Τα φρέσκα φασόλια σόγιας ( edamame) είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, σίδηρο και ασβέστιο.
Για την ακρίβεια ένα φλιτζάνι περιέχει 260 mg ασβεστίου.
3. Το tofu, παράγωγο και αυτό της σόγιας περιέχει ελάχιστες θερμίδες και πολύ ασβέστιο.
4. Το κατσαρό λάχανο ( kale) είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, βήτα-καροτίνης και ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι kale ισοδυναμεί με 94 mg σιδήρου.
5. Πολλά είδη πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι ή τα πράσινα φασόλια είναι ικανοποιητικές πηγές ασβεστίου.
6. Οι σπόροι του σουσαμιού περιέχουν 90 mg ασβεστίου περίπου ανά κουτάλι του γλυκού.
7. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ή τα σύκα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου.
Για παράδειγμα, 6 αποξηραμένα σύκα έχουν 150 mg ασβεστίου.
8. Tο μπρόκολο είναι μία εξαιρετική πηγή ασβεστίου και καλίου, μέταλλαπου το κάνουν ισχυρό σύμμαχο για γερά οστά.
Πηγή: myfit.gr