Μην αντιστέκεστε στη σοκολάτα!
«Theobroma cacao»,η επιστημονική ονομασία ή κοινώς κακαόδεντρο! Σημαντικότερο παράγωγο του:Η Σοκολάτα! Όταν κανείς ακούσει την επιστημονική ονομασία δεν μπορεί να διανοηθεί την γευστική ευχαρίστηση που προσφέρει αλλα κι όταν ακούει κανείς σοκολάτα, δεν μπορεί να συλλάβει την μεγάλη της διατροφική αξία! Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.
Η σοκολάτα, εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο (έρευνα πανεπιστημίου Geirgetown), στα καρδιαγγειακά νοσήματα (συγκεκριμένα στην υπέρταση, έρευνα πανεπιστημίου Βοστώνης) και σε εκφυλιστικές παθήσεις.
Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της σοκολάτας (ελαϊκό οξύ, λινελαϊκό , στεατικό και παλμιτικό ) είναι σε είδος και αναλογία τέτοια που δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η σοκολάτα υγείας δεν περιέχει χοληστερόλη! Επιπλέον οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας (τα 100γρ. περιέχουν 600mgr πολυφαινολών).
Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο που περιέχονται στη σοκολάτα έχουν βρεθεί ότι προλαμβάνουν την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των οστών και δοντιών (πρόληψη οστεοπόρωσης).
Ακόμα ο χαλκός που περιέχει βοηθά στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά και διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα ερυθρά κύτταρα του αίματος.
Ισχύουν οι αρνητικές τις δράσεις?
Η σοκολάτα έχει ενοχοποιηθεί για πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως βλάβες στα δόντια και εκδήλωση ακμής στο πρόσωπο. Οι έρευνες, όμως, δεν καταδεικνύουν κάποιο από τα συστατικά της σοκολάτας υπεύθυνο πρόκλησης ακμής, ενώ για την πρόκληση τερηδόνας και άλλων οδοντικών βλαβών υπεύθυνη είναι η διατροφή στο σύνολό της.
Η παχυσαρκία είναι μια ακόμα πάθηση που οι περισσότεροι «χρεώνουν» στη σοκολάτα και είναι η συγκεκριμένη άποψη που εμποδίζει από την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης μιας πλάκας σοκολάτας από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Η αλήθεια είναι πως η σοκολάτα, εκτός από μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι και προϊόν με μεγάλο ενεργειακό περιεχόμενο (μια σοκολάτα υγείας 100γρ αποδίδει 479 θερμίδες). Ωστόσο από το να κατηγορήσουμε το ίδιο το τρόφιμο γι αυτό και στη συνέχεια να το αποκλείσουμε και να το στερηθούμε εντελώς, καλύτερα είναι να το βάλουμε στη διατροφή μας με μέτρο!
Σοκολάτα και αθλητές Η σοκολάτα, εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, αποτελεί μια καλή επιλογή σνακ για τους περισσότερους ασκούμενους και αθλητές, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο, ακόμα και για καθημερινή χρήση. Ιδανικά θα μπορούσε να καταναλωθεί μετά από την προπόνηση ή τον αγώνα για τη γρήγορη αποκατάσταση του γλυκογόνου των μυών, σε σύντομο χρονικό διάστημα από το τέλος της προσπάθειας, όπου είναι αυξημένη και η αντίστοιχη ενζυμική δραστηριότητα στον μυϊκό ιστό. Παράλληλα, είναι χρήσιμη η κατανάλωση της από αθλητές λόγω των παρακάτω ευεργετικών επιδράσεων στο Κ.Ν.Σ. καθώς είναι:
α) Τονωτική
Η σοκολάτα και το κακάο μέσω της θεοβρωμίνης, του μαγνησίου και του φωσφόρου, μειώνουν την κούραση, διώχνουν την υπνηλία και φτιάχνουν τη διάθεση. Τονώνουν τις πνευματικές δυνάμεις και δραστηριοποιούν το σώμα, για να παράγει περισσότερη ενέργεια.
β) Αγχολυτική
Η σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης, που καταστέλλει το στρες, διεγείρει τον εγκέφαλο και προκαλεί αίσθημα ευφορίας. Αναζωογονεί το κουρασμένο μυαλό, πολλαπλασιάζει την αντοχή για δημιουργική εργασία και άσκηση, διώχνοντας το άγχος. Όλα τα τρόφιμα έχουν ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες . Δεν υπάρχει καλή και κακή τροφή και όλα βρίσκονται υπό το δικό μας έλεγχο για τον τρόπο που θα επιλέξουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Σε μια ισορροπημένη διατροφή, η σοκολάτα έχει τη δική της θέση. Απολαύστε την με μέτρο και να θυμάστε πως η υπερβολή οδηγεί στο να γευόμαστε την... πικρή πλευρά του χαρακτήρα της.
Επιμέλεια: Kατερίνα Ποντικάκη