Φάγατε σήμερα το γλυκό σας;
Τα γλυκά αποτελούν την πιο πολυσυζητημένη ομάδα τροφίμων καθώς έχουν φανατικούς λάτρεις λόγω της γλυκιάς τους γεύσης. Ακόμα όμως και αυτοί στη συνείδηση τους έχουν το γλυκό ως μια «αμαρτωλή» επιλογή και κάποιοι άλλοι ως απαγορευμένη τροφή! Ορισμένοι δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ζήσουν μόνο με γλυκά, άλλοι δοκιμάζουν σπάνια όταν είναι αδύνατον να τους αντισταθούν και όλοι μαζί αισθάνονται τύψεις και ενοχές για την κάθε μπουκιά που καταναλώνουν.Η παγιωμένη αυτή αντίληψη οφείλεται στο ότι τα γλυκά συνήθως περιέχουν πολλή ζάχαρη, τις λεγόμενες «κενές θερμίδες» αλλά και αρκετά λιπαρά, πολύ συχνά κορεσμένα. Η υπερκατανάλωση τους θεωρούμε, και πολύ συχνά έτσι είναι, ότι συντελεί στην αύξηση του βάρους μας καθώς μας προσδίδουν μεγάλο αριθμό θερμίδων σε σχέση με τον όγκο τροφίμου και τον κορεσμό που μας προσφέρουν. Ενοχοποιούνται ακόμα για αύξηση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα.
Και παρότι τα παραπάνω έχουν δόση αλήθειας ωστόσο τα πράγματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ακριβώς έτσι. Μάλιστα η νοοτροπία ενοχοποίησης ενός ή μιας ολόκληρης κατηγορίας τροφίμων είναι λανθασμένη και μας οδηγεί σε ακόμα πιο λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά. Οποιοδήποτε τρόφιμο τοποθετήσουμε στο μυαλό μας ως απαγορευμένη απόλαυση, αυτομάτως θεοποιείται στα μάτια μας και όσο κι αν καταφέρουμε να αντισταθούμε είναι βέβαιο πως κάποτε θα «κυλήσουμε» καταναλώνοντας ανεξέλεγκτη ποσότητα.
Τα γλυκά όμως μπορούν και πρέπει να εντάσσονται στο καθημερινό ή εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μας, αναλόγως και της συχνότητας με την οποία έχουμε ανάγκη να τα καταναλώνουμε. Φυσικά και δε θα υποχρεώναμε κάποιον που δεν τα προτιμάει να τα καταναλώσει απαραιτήτως, αλλά κάποιος που αποζητά το γλυκό μπορεί και πρέπει να το εντάξει στη διατροφή του για πολύ συγκεκριμένους λόγους:
1)Υπάρχουν πολλές υγιεινές και σχετικά ανώδυνες επιλογές γλυκών τις οποίες πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε: μπάρες δημητριακών, παστέλι, ταχίνι με μέλι, γλυκό κουταλιού, γρανίτες, light παγωτό, μαύρη σοκολάτα με ξηρούς καρπούς, σπιτικά γλυκά με προσεγμένα υλικά όπως: κέικ, τσουρέκι, μηλόπιτα και τόσα όλα στα οποία μπορούμε να αποφύγουμε τα «κακά» λιπαρά και την υπερβολική ζάχαρη. Πολλά από αυτά μας δίνουν και σημαντικότατα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες & ιχνοστοιχεία, πέρα από την απόλαυση που προσφέρουν.
2) Μαθαίνοντας γι αυτά εκπαιδευόμαστε στο είδος και την ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε ακόμα και σε καθημερινή βάση, ώστε όχι μόνο να μην επιβαρυνόμαστε θερμιδικά αλλά ακόμα και να καταφέρνουμε να χάνουμε βάρος εάν τα εντάξουμε σε ένα διαιτολόγιο απώλειας βάρους.
3)Ακόμα όμως και ένα γλυκό από τα όχι και τόσο διατροφικά αποδεκτά (όπως πάστα, κρουασάν) να αποζητήσουμε, μπορούμε και πάλι να το απολαύσουμε είτε σε μικρή ποσότητα και συχνότερα είτε εάν δεν μπορούμε να αντισταθούμε κάποιες φορές και το φάμε ολόκληρο, διορθώνοντας σε επόμενο γεύμα της ίδιας ή της επόμενης ημέρας χωρίς αίσθημα ενοχής ή πανικού που οδηγεί σε στρες ή απογοήτευση και παραίτηση από την προσπάθεια.
4)Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης που πρέπει να λαμβάνουμε με τη βοήθεια των ειδικών ώστε όχι μόνο να επιτύχουμε ένα συγκεκριμένο στόχο, αλλά να μπορούμε να πορευτούμε μέσα σε ένα πλαίσιο σωστής διατροφικής συμπεριφοράς για το υπόλοιπο της ζωής μας.
5)Εάν καταφέρουμε και εντάξουμε τη γλυκιά γεύση στη διατροφή μας αρμονικά και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις, αποκομίζουμε παράλληλα αίσθημα γευστικής ικανοποίησης, πληρότητας και αποδοχής για τον εαυτό μας. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό η δίαιτα μας να είναι τόσο αποτελεσματική όσο και ευχάριστη ή έστω όχι ανυπόφορη.
Λάβετε άλλωστε υπόψη σας ότι υπάρχουν και ένα σωρό άλλα τρόφιμα που δεν ανήκουν στην κατηγορία των γλυκών και τα οποία καταναλώνουμε εσφαλμένα άφοβα υποτιμώντας την θερμιδική τους επιβάρυνση και υπερτιμώντας τη διατροφική τους αξία όπως: προϊόντα του φούρνου όπως τυρόπιτες, σπανακόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες, αλμυρά κρουασάν, άγλυκα κουλούρια και κριτσίνια που μπορούμε να καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες καθώς και αγοραστοί χυμοί που αβίαστα κι ευχάριστα καταναλώνονται αλλά ακόμα και χωρίς ζάχαρη να είναι, προσδίδουν αρκετές θερμίδες, ελάχιστο κορεσμό και ελάχιστες από τις βιταμίνες που τάζουν.
Είναι καλό επομένως να αποκτήσουμε μια σφαιρική και ανοιχτόμυαλη αντίληψη γύρω από όλα τα τρόφιμα και να διαμορφώσουμε με σύνεση μια διατροφή πρακτική, υγιεινή και ταυτοχρόνως ευχάριστη, χωρίς διατροφικά ταμπού που μας έχουν επιβάλλει επί σειρά ετών συντηρητικές αντιλήψεις και περιορίζουν την ποικιλία και την απόλαυση μιας καθόλα ευεργετικής διατροφής! Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή επιλέγοντας ένα υγιεινό γλυκό, μετριάζοντας την ποσότητα και συναξιολογώντας το μέσα στο υπόλοιπο διαιτολόγιο, μπορεί το γλυκό να αποτελέσει, βάση σχεδίου, μέρος του ημερήσιου διαιτολογίου!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΝΤΙΚΑΚΗ